Laboratory grown diamanten
- Geplaatst op
- Door Laetitia Ruchtie
- Geplaatst in fabrieksdiamant, lab grown diamant, laboratory grown diamant, synthetische diamant
- 0
Wat is een lab grown diamant? Is dat een echte diamant?
Wat is een lab grown diamant?
De naam zegt het eigenlijk al, het is een door mensen gemaakte diamant, in een fabriek. Diamant bestaat voornamelijk uit koolstof (C) en je zou denken, dat is eenvoudig na te maken. De realiteit ligt echter anders. Pas in 1955 kondigt General Electric Corp. aan dat ze de eerste synthetische industriële diamant hebben gemaakt. En het zou nog jaren duren, voordat de eerste fabrieksdiamant een acceptabele edelsteenkwaliteit heeft (pas in 1970) en weer 20 jaar later, in 1990, verschijnt de eerste synthetische diamant in juwelen. De kwaliteit is in die tijd nog niet optimaal. De kleur en insluitsels verraden dat het om een lage kwaliteit synthetische diamant gaat. Tijden zijn veranderd en tegenwoordig zijn de synthetische diamanten kwalitatief net zo goed als een natuurlijke diamant.
Productiemethodes
Er zijn twee methodes om een synthetische of lab grown diamant te produceren. De High Pressure High Temperature (HPHT) en Chemical Vapor Deposition (CVD) procedures.
De HPHT-methode is de oudste procedure. Simpel gezegd worden met deze methode de druk en temperatuur condities waaronder natuurlijke diamant in de mantel van de aarde wordt gevormd, nagebootst. Het gaat om hoge temperaturen (1300-1600°C) en druk (5-6 GPa).
Het CVD-proces is een hele andere methode. Bij dit proces maken ze gebruik van zaadkristallen die in een apparaat, een zogenaamde groeikamer, gelegd worden. In deze groeikamer komt met behulp van een soort microwave straal een koolstofrijk gas vrij, de vrijkomende koolstofatomen vormen op de zaadkristallen een lab grown diamant.
Het nut van lab grown diamanten
Diamant is het hardste materiaal en heeft hierdoor veel gebruiksdoeleinden en ondanks de prijs is de vraag groot. Voorbeelden waarvoor diamant gebruikt kan worden, zijn:
- Snijden, slijpen, polijsten en boren. Diamantpoeder wordt gebruikt om diamant te slijpen.
- Medische apparatuur
- Door de hoge warmtegeleiding is diamant geliefd bij techgiganten (kwantum computers)
- Wapenhandel
- Juwelen
Lab grown diamantfabrieken
Wereldwijd vind je diamantfabrieken (China, Rusland, Amerika, India). Rijen machines produceren synthetische diamant soms in enkele uren tot weken (afhankelijk van de grootte van de ruwe diamant). Je kunt je voorstellen dat dit invloed heeft op de waarde van synthetische diamanten. Natuurlijke diamant worden in beperkte mate gevonden waardoor ze altijd schaars zullen zijn.
India het land van de diamant
Voor industrieel gebruik is kleur en zuiverheid van de synthetische diamant ondergeschikt, in tegenstelling tot het gebruik van (lab grown) diamanten in consumentenproducten. Kleur en zuiverheid van diamanten, natuurlijk of synthetisch, zijn in deze branche medebepalend voor de prijs. Dit zorgt ervoor dat producenten continue bezig zijn om hun product in gewicht, kleur en zuiverheid te verbeteren.
Karaat (crt)
- De meeste >10 crt zijn CVD laboratory grown diamanten (ca. 87,9%)
- >10 crt HPHT Lab grown diamanten maken maar ca. 1% van het totaal uit
- De overblijvende 11% is niet te herleiden naar CVD of HPHT.2
Natuurlijke diamanten met een vergelijkbaar gewicht en kwaliteit zijn overigens uiterst zeldzaam.
In het voorjaar van 2024, maakt het Indiase Ethereal Green Diamonds bekend dat ze de grootste lab grown diamant tot dan geproduceerd hebben:
Celebration of India
- CVD synthetische diamant
- 75,33 ct
- 190 ct ruw
- Groeitijd 9 maanden
- 30 dagen slijpen
- Type IIa
- 31 mei 2024
- Ethereal Diamond (Surat India)
Om een gevoel te krijgen dat de ontwikkelingen echt heel snel gaan: in de zomer van 2023 was de grootste CVD synthetische diamant nog 50,21 crt.2 Kunnen we over een jaar een synthetische of lab grown diamant verwachten van meer dan 100 crt?
Welke diamant kies jij?
Natuurlijke diamanten zijn zeldzaam en zijn miljarden geleden ontstaan. Traditie en een gevoel van waarde doen mensen vaak besluiten om voor speciale gelegenheden een sieraad met een natuurlijke diamant te kopen.
Lab grown diamanten zijn afhankelijk van het aantal fabrieken dat gebouwd wordt, en deze groei gaat door. Hierdoor zullen producenten in staat zijn om steeds grotere diamanten met een hoge zuiverheid en topkleur te produceren. Dit betekent dat er een overvloed komt aan lab grown diamanten, dit heeft gevolg voor de prijs. De verwacht is dat labortory grown diamanten de weg gaan vinden naar fashion jewelry zoals Pandora.
Greenwashing
Veel laboratory grown diamant fabrikanten claimen dat ze een groene footprint hebben, maar de realiteit is anders. Grote kolencentrales in bijvoorbeeld China zorgen voor de broodnodige elektriciteit. Ook vragen de grote fabriekshallen veel ruimte. Met weinig personeel worden de machines in werking gesteld.
Natuurlijke diamant producenten belasten ook het milieu, het vraagt veel van de omgeving. Gelukkig zijn de tijden veranderd en hebben de grote diamantproducenten afspraken gemaakt om de natuur weer in de oude staat terug te brengen. Daarnaast wordt er in landen met kleine diamantmijnen aandacht besteed aan medische zorg, scholing en leefomstandigheden voor de lokale werknemers.
Bronnen:
1 Lab-Grown, juni 2023 Michelle Graff voor National Jeweler
2 The Gem Academy – Julia Griffith Industry Standards part 1 and 2
3 Rapaport, 4 juni 2023 Joshu Freedman
Reacties
Wees de eerste om te reageren...